Alkotók

margittaimargittai

Margittai Adrien

Grafika, festmények

Margittai Adrien vagyok a Margittai Stúdió alapítója.

Rajzolgatni már kis gyermekkoromban kezdtem, jelesül első alkotásaim között szerepelt, egy betegség alkalmával szobám falának kidekorálása. Már akkor is sokat másoltam, mesekönyv jeleneteket vetettem papírra, illetve mit is mondok, a falra. Azóta sok-sok év telt el, és szembesülnöm kellett azzal, hogy a szekkó készítés nem az én világom, de a festés, rajzolás, örömmel töltött és tölt el a mai napig is. Továbbra is szeretek másolni, nem szégyen a nagyoktól tanulni, úgy gondolom, ha Munkácsy Mihály megtehette, nekem sem derogálhat híres művészek alkotásainak reprodukcióit papírra, vászonra vetni.

Kamasz fejjel, mint oly sokan én is tanfolyamokon szereztem meg tudásom egy részét, a többi között László Bandy iskolájában, tanultam rajzolni, amire azóta is jó szívvel emlékszem vissza. Teltek múltak az évek, és én újra úgy gondoltam helyes lenne még egyszer az iskolapadba ülni, nem restelltem felnőtt fejjel, már túl a szép kerek 40-en megint a be- valamint a kicsengetést várni. Kitartásom, és munkám gyümölcse, egy általános festői diploma kézhezvétele volt, melyet a RING művészet iskolában szereztem meg jeles osztályzattal. Az iskolás évek alatt belekóstolhattam a festés, rajzolás, szabályainak fontosságába, valamint azok elhagyásának hihetetlen lehetőségeibe. Az a szabadság, amit az alkotás öröme ad mindig átsegített életem problémás helyzetein.

Ezt a szabadságot szeretném önnel megosztani. Várom Önt műhelyünkbe közös alkotásra, válogasson alkotónapjaink, és programjaink között.

korosikorosi

Kőrösi Andrea

Üvegfestés

Kőrösi Andrea vagyok, üvegfestő kézműves.

Elég későn, 42 éves koromban jött el az a lehetőség számomra, hogy gyökeresen megváltoztassam az életemet. Az eredeti szakmám könyvelő, ami a személyiségemtől nagyon távol áll, igazán soha nem szerettem, de a megszerzett tudást a mostani munkámban is hasznosítom.

Amíg a gyermekeim kicsik voltak mindenféle alkotó tevékenységet kipróbáltam, míg végül megtanultam a Tiffany-technikát is. Teljesen elvarázsoltak a színes üvegdarabok. A tervem az volt, hogy összekombinálom az üvegfestéssel. Ez egy nagyon izgalmas kalandnak ígérkezett, de csak később lett lehetőségem arra, hogy megvalósíthassam.

2009-ben lehetőséget kaptam egy alapítványnál, hogy sérültekkel foglalkozzam.

A „sérült” emberek között végre megtaláltam a helyemet. Közöttük más az értékrend, más a fontos, mint az ún. „épek” társadalmában. Ők nem a társadalmi státuszod, a pénztárcád vagy az autód márkája alapján ítélnek meg, hanem annak látnak, aki vagy. Nem kell színlelned előttük.

Itt a nappali ellátó és foglalkoztató intézményben az volt a feladatom, hogy piacképes termékeket készítsenek a fiatalok a segítségemmel. Itt volt a lehetőség végre! Sok kudarc és kísérletezés után jutottam el olyan módszerekhez, technikákhoz, melyek sikeresen alkalmazhatóak sérültek fejlesztésénél, és hasznosíthatóak az üvegfestés gyakorlatában.

Szerencsémre Navratil Zsuzsával, egy nagyszerű grafikussal dolgozhattam együtt, akinek a rajzai elvarázsoltak és üvegre kívánkoztak. Így hát létrehoztuk a KorinArt -ot, ahol kézzel festett üveg ajándék és dekorációs tárgyakat készítünk, többnyire a Zsuzsi grafikáinak felhasználásával. Egyedi megrendeléseket is szívesen vállalunk.

17410018_1669820863034988_146355053_n17410018_1669820863034988_146355053_n

Pozsgainé Dobák Anita

Batik képek készítése

 

Pozsgainé Dobák Anita vagyok, középiskolai tanár.

A világ, az emberi kultúra sokféleségének megismerésére sokféle utat választottam, a matematikától az idegen nyelveken át a képzőművészetig sokféle irányból próbáltam megközelíteni, lehetőség szerint minél jobban megismerni a minket körülvevő világot. Mindig is különösen nagy érdeklődéssel fordultam a tőlünk földrajzi értelemben távolabb eső civilizációk, kultúrák felé, igyekeztem gondolkodásmódjukat megismerni, hozzájuk közel kerülni. Kerestem a kapcsolatot – a különbségeket, de a hasonlóságot, a közöset is – a különböző kultúrák között, legyen az a földrajzi értelemben vett távoli indonéz szigetvilág kultúrája, a közelebbi itáliai művészet, vagy az időben tőlünk távol eső pogány germán törzsek gondolkodásmódja között.

A batikolás technikájával általános iskolás koromban ismerkedtem meg. A kelet-indiai szigetvilágból származó technika sok rokonságot mutat az Európában a középkor folyamán elterjedt, nálunk is nagy hagyományokra visszanyúló kékfestő technikával. Indiában, Kínában, Egyiptomban már évezredek óta ismernek különböző textilfestési eljárásokat, melyek hasonló elven alapulnak, mint a textilbatik technika. De nem kell ilyen távoli vidékekre mennünk, hogy rokon technikákat találjunk: avar- és népvándorlás kori sírokból írott tojások kerültek elő, melynek technikája megegyezik a jávai batikéval. A batikkal rokon textilfestési eljárásokból alakultak ki később a modern film-nyomásos technikák.

A batik maga a XIX. század végén lett népszerű Európában, amely hatalmas divathullámot indított. Az 1910-es évektől Magyarországon is előtérbe került a batiktechnika, amely az elméleti és a gyakorlati kutatómunka megkezdését is jelentette. Jelentős szakirodalma azonban nem alakult ki a mai napig sem, ez is hozzájárul ahhoz, hogy ma is annyi téves elképzelés él az emberekben erről a technikáról.

Gyermekkorom óta foglalkozom festéssel, rajzolással, iparművészeti technikákkal. A batikolás mellett a tűzzománc technika érdekel a legjobban. Általános és középiskolai éveim alatt rendszeresen vettem részt nemzetközi rajzversenyeken, pályázatokon, ahol többször jelentős sikereket értem el. Közülük a legjelentősebb az indiai Shankar nemzetközi gyermekrajzpályázat Nehru Aranydíja volt. Az érettségi megszerzése után tanulmányaimat az egri, akkor még Ho Si Minh nevet viselő Tanárképző Főiskolán folytattam matematika- rajz szakon, majd a későbbiek során idegen nyelvek iránti érdeklődésem arra ösztönzött, hogy megszerezzem a mester szintű német nyelvtanári diplomát is. Első szakdolgozatomat a Batikról írtam, a második, német nyelvű dolgozatomban a pogány germán hitvilág keresztény művészetre gyakorolt hatását kutattam.

Jelenleg a százhalombattai Széchenyi István Szakgimnázium és Gimnázium tanára vagyok. A tanítás mellett a mai napig foglalkozom rajzolással, festéssel, természetesen a batikolás az egyik fő területem maradt.

A tanfolyamokon szeretném az érdeklődőkkel megismertetni ezt a valóban különleges technikát, amely segítségével megismételhetetlen, egyedi alkotásokkal gazdagíthatják környezetüket, és legfőképpen megélhetik az alkotás örömét.

hilda-lilaban-1hilda-lilaban-1

Kapitány Hilda

Festészet és tűzzománc

1990 – ben Gödöllőn a Körösfői Krisch Aladár és Nagy Sándor házban Debreczeni Zsófia festőművész által vezetett művésztelepen kezdtem el festeni. Különös indíttatásom során Édesanyámtól porcelánfestést, Nagynénémtől kerámia készítést tanulhattam.

1990-ben Nagyszékelyen megalapítottam a Macskavölgyi Művésztelepet.

2009 -2011 között a RING Művészeti Képző hallgatója voltam, az emelt szintű OKJ –s képzést jeles eredménnyel, általános festőként fejeztem be. Tanulmányaimat az iskolában tovább folytatva 2012 és 2014-es években ötvös-fémműves képesítést szereztem.

Több önálló és közös kiállításom volt, mint pl. a Parlament Cafe Bp. Kongresszusi Központ Bp. , vagy művésztelepeken, mint Gödöllő, Pincehely, Nagyszékely, Pálfa, MOK Balatonlelle, stb.

2011 óta művészetterápiás önkéntes segítő vagyok a Semmelweis Egyetemen működő Moravcsik Alapítványánál, heti rendszerességgel
Manapság a tűzzománc izgalmas világát járom szeretettel.

A téma nálam mindig érzelmi alapon működik. Motiváció, inspiráció. Inspiráció, motiváció. Örök versenytársak. Inspirál egy barátság, a meghitt környezet, a zenei szépség, és a természet ezernyi csodája. Véget nem érő folyamat, újabb és újabb alkotásokhoz.

fruzsi-fotofruzsi-foto

Oswald Fruzsina

Organikus ékszerek

Kisgyerekkorom óta érdekel a művészet színes világa. Nagypapám ismertetett meg a rajzolással és az írással. A Budapesti Fűvészkertben éltük meg a természet csodáit. Délutánonként terméseket gyűjtöttünk, kacsákat etettünk, különböző kiállításokon vettünk részt, és végezetül együtt uzsonnáztunk a tóparti kis szaletli alatt. Szerettem, hogy a városban van egy olyan kis eldugott hely, ami szinte csak az enyém. Egy másik világ, olyan, mint egy kis Narnia, ahol kizárom a külvilágot és a saját kis világomba merülve egy lépéssel a föld felett járhatok. Mindig is ilyen voltam és ilyen is leszek. Álmodozó és szabadságvágyó, lázadó a mai nagyvilággal szemben.

Ezen hatások és nagypapám feltétel nélküli szerette, kedves, de határozott nevelése és az a rengeteg törődés segített megérteni, hogy a világ nem értünk van, hanem velünk. Így fogalmazódott meg bennem a Mi együttes fogalma az, hogy nem csak én számítok, hanem minden egyes élőlény, aki ezen a Földön él velünk. Ezek miatt döntöttem úgy, hogy organikus ékszerekkel fogok foglalkozni, kihangsúlyozva az újrahasznosítást és a természeti szépség együttes fogalmát. Jelenleg ezzel tudom átadni mindazt a világnak, ami én vagyok és azt, ami az értékeimet képviseli.

Remélem kedves nézelődő neked is elnyeri tetszésed filozófiám és fura kis világom darabkái. Ha igen, szeretettel várlak foglalkozásainkon, ahol együtt kreatívkodhatunk és készíthetünk neked valami szépet és egy maradandó élménnyel gazdagodhatsz.

MEGOSZTÁS:Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone